Maastricht

ALGEMEEN
Maastricht is wellicht de minst Nederlandse stad van heel Nederland. Je hebt echt het gevoel al een beetje in het buitenland te zijn. Dat komt waarschijnlijk gedeeltelijk door de ligging in het uiterste zuiden van Nederland op de grens van België en Duitsland. Maar ook door de algehele sfeer in de stad. De charme van Maastricht is mede in stand gehouden doordat de stad aan oorlogsschade ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maastricht is een Bourgondische stad met veel sterrenrestaurants. Door de aanwezigheid van de universiteit zijn er veel studenten in Maastricht en dit zorgt voor een levendig stadsbeeld en uitgaansleven.

LIGGING
Maastricht ligt in het uiterste zuidoosten van Nederland met België en Duitsland op korte afstand. Maastricht is de hoofdstad van de provincie Limburg en de rivier de Maas stroomt door de stad. De stad ligt aan de voet van de Sint-Pietersberg (109 meter) daar waar de rivier de Jeker in de Maas uitmondt. Het centrum van Maastricht ligt op 50 meter boven NAP.

WEER
Het weer in Maastricht is gematigd en lijkt enigszins op dat van de rest van Nederland, maar door de ligging vrij diep in het land heeft de zee wat minder invloed op het klimaat dan in de rest van Nederland. Hierdoor kan het in de winter iets kouder en in de zomer iets warmer zijn. Maastricht kan soms wel eens last hebben van het weer op andere plaatsen. Als het stroomopwaarts veel regent kan de Maas buiten zijn oevers treden. De temperatuur is in de zomermaanden gemiddeld 23 graden Celsius en dat is dan ook een prima tijd om een bezoek aan Maastricht te brengen.

GESCHIEDENIS
Er zijn sporen van menselijke bewoning gevonden die stammen uit de oude steentijd, dat is ongeveer 250.000 jaar geleden, maar de echte geschiedenis begint bij de Romeinen. Maastricht werd in 50 voor Christus gesticht als een Romeinse kolonie. Romeinse troepen werden zonder twijfel aangetrokken door de strategische ligging aan de oevers van de rivier de Maas. Ze bouwden al snel een militair kamp op de beide oevers en de naam van de nederzetting was Mosae Trajectum. Daar is de naam van de stad Maastricht waarschijnlijk van afgeleid. Er werd een kasteel gebouwd om de nederzetting te verdedigen, evenals een brug over de rivier op bevel van keizer Augustus. De brug vergemakkelijkte de handel met Frankrijk en Duitsland.
Maastricht kreeg een aanzienlijke religieuze betekenis tijdens haar vroege geschiedenis. In de 4e eeuw na Christus, wortelde het christendom zich hier. De eerste kerk en religieuze gemeenschap werd gesticht door St. Servaas. Maastricht was ook een bruisende handelsstad, waarbij de brug een vitale rol bleef spelen.
In 1220 kreeg Maastricht stadsrechten. De stad werd geregeerd door de Hertog van Brabant en de Prins-Bisschop van Luik, dat was een lastige alliantie. In de 16e eeuw bereikte Maastricht het hoogtepunt van haar welvaart. De stad trok ambachtslieden aan, met name edelsmeden. In die tijd werd Nederland geregeerd door de Spanjaarden. De Spaanse overheersing was niet populair, zeker niet in Maastricht. In 1576 kwam de stad in opstand tegen de overheersers. De opstand mislukte echter en pas in 1632 slaagde Maastricht er in zich te bevrijden en terug te keren naar een Nederlandse regering.

BEZIENSWAARDIGHEDEN
De meest favoriete bezigheid van toeristen is het rondwandelen door de oude stad. Hier zie je tal van bezienswaardigheden en ondertussen lonken leuke winkels en galeries. De talrijke openbare pleinen in het centrum van Maastricht zijn omgeven door kwalitatieve goede toeristische attracties. Gewoon een wandeling rond deze pleinen biedt een van de beste en eenvoudigste manieren om rond te kijken. Vol met terrasjes is het Onze Lieve Vrouweplein, dat wordt gedomineerd door de gelijknamige kerk, de Onze Lieve Vrouwe basiliek. De Grote Markt is bekend vanwege het oude stadhuis dat werd gebouwd in het midden van de 17e eeuw als een lakenhal.
Het Vrijthof wordt gedomineerd door de Sint-Servaasbasiliek die dateert uit de 6e eeuw. In de loop der jaren is deze katholieke kerk herbouwd en meerdere malen verbouwd. Het historische deel van de St. Servaas basiliek is eigenlijk meer dan 1000 jaar oud, dat maakt deze kerk niet alleen de oudste kerk van Maastricht, maar van heel Nederland. De kerk is in de gotische bouwstijl, heeft een schatkamer en een ingang, versierd met religieuze beelden. De Sint-Servaasbasiliek is nu een belangrijk Nederlands monument en staat vermeld als werelderfgoed van de UNESCO.
De Helpoort (1229) is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. De poort werd bijna 800 jaar geleden gebouwd, samen met een lange strook van de stadsmuur. Verdere versterkingen werden toegevoegd in de 15e eeuw en vandaag de dag is de Helpoort een interessant onderdeel van de lokale geschiedenis. De Helpoort is ooit daadwerkelijk gebruikt als gevangenis. Wanneer je naar de top van de toren klimt heb je een uitstekend uitzicht op de stad.


Ontwerp

Kies ontwerp...

Eenheden

Taal



Pictogrammen


Temperatuur

Vochtigheid

Luchtdruk

Windkracht

Windvlaag

Neerslag

Zonnestraling

Sneeuw

Gevoelstemperatuur

Dauwpunt

UV

Zichtbaarheid

Wolkenbasis

Evapotranspiratie

Indoor temperature

Indoor humidity


Zon op

Zon onder

Maan op

Maan onder

Time

Menu

Vanaf

Tot

Volledig scherm

Exporteer als afbeelding

Settings

Homepage

Webcam

Tabel

Grafiek

Kaart

Stabiel

Stijgend

Dalend

Waarschuwing

Breedtegraad

Lengtegraad

Historie

Zonsverduistering

Maansverduisteringen

GPS

Elevation

Dag

Maand

Jaar

Hoge temperatuur

Lage temperatuur

Dag

Nacht

Lente

Zomer

Herfst

Winter