Weerstation

Dit weerstation is een semi-professioneel station van het merk Davis en van het type Vantage Pro 2 Plus met ventilator.
Deze is hetzelfde als de weerstations waar de KNMI mee werkt, op bijvoorbeeld vliegveld Beek zult u hetzelfde weerstation aantreffen.

50.84 N

5.65 O

86 m
Het station is 5 meter van het huis af geplaatst en 3 meter boven de grond. Het station heeft een thermometer, hygrometer, barometer, anemometer, regenmeter, zonnestraling sensor en uv sensor.

Alle onderdelen worden aangedreven door een zonnepaneel dat 3 batterijen voedt welke ongeveer 2 tot 3 jaar meegaan. Achter het zonnepaneel vind je het moederbord met alle aansluitingen. Hoewel het station draadloos is worden alle onderdelen middels een rj11 (telefoonstekker) verbonden met het moederbord.

Als laatste is er een antenne die elke 2,5 seconde alle gegevens doorseint naar de console die binnen staat en die alle data kan weergeven, inclusief dauwpunt, gevoelstemperatuur en de zons op en ondergang.
In gebruik sinds: 01-01-2018 (1609 dagen)
Console binnen:  3 x Type C batterij
Voeding zonnepaneel:  1 x oplaadbare CR123 batterij
Sensor behuizing:  2 x oplaadbare C batterij
2000 records
Alle gegevens worden elke 2,5 seconde doorgegeven aan de console en de data op de website wordt elke 5 minuten bijgewerkt. Dit gebeurt door de Meteobridge weerserver die alle data upload naar een MySQL database op e server. De website ontvangt vanuit de database elke 5 minuten de nieuwe gegevens.
Meteobridge, Davis IP Datalogger, Asus Notebook
FRITZ!Box 7581 XL 100 Mbit/s, TP-Link, ADSL 40 Mbit/s
Meteotemplate
De thermometer is in een behuizing geplaatst met een continue lopende ventilator zodat de afwijkingen minimaal zijn. Op een hete zomerdag zal de afwijking maximaal 0,2 graden zijn.
De hygrometer meet de luchtvochtigheid en is samen met de thermometer en de barometer eveneens in de behuizing geplaatst met de continue lopende ventilator. Afwijkingen zijn ook hier niet van toepassing.
De barometer is eveneens in de behuizing geplaatst met de continue lopende ventilator. Afwijkingen zijn er derhalve niet. De barometer is wel geijkt op 86 meter boven zeeniveau, evenredig aan de plaatsingshoogte van het weerstation.
De windmeter is een sonische anemometer die geen bewegende delen heeft. hij meet de windsnelheid en richting met elektro-akoestische transducers die geluidspulsen heen en weer sturen. De tijd die de pulsen nodig hebben om van de ene transducer naar de andere te gaan, wordt beïnvloed door de beweging van lucht. Vervolgens kunnen snelheid en richting worden berekend, met kalibratie voor luchttemperatuur.
De sonische anemometer heeft een eigen zonnepaneel dat een interne batterij oplaadt.
Ook de windrichting wordt bepaald door de sonische anemometer zoals hierboven beschreven. Om een juiste meting te verkrijgen dient hij wel zo geplaatst te zijn dat hij richting het noorden wijst.
De regenmeter is van het type "kantelsysteem" en registreert bij iedere kanteling 0,2 mm regen. Sneeuw wordt als regen gemeten zodra deze begint te smelten. Het kantelsysteem wordt overdekt door een rain collector met spikes. De regenmeter dient waterpas te staan zodat het kuipje van het kantelsysteem helemaal gevuld kan worden bij regenval.
De zonnestralingssensor registreert de hoeveelheid daglicht die op dat moment aanwezig is en zit met een beugel op de grondplaat bevestigt naast de regenmeter. Van belang is dat de sensor waterpas geplaatst is.
De UV sensor registreert hoe sterk de kracht van de zonnestraling is en zit samen met de zonnestralingsmeter met een beugel op de grondplaat bevestigd naast de regenmeter. Ook hier geldt dat de sensor waterpas dient te staan.


Ontwerp

Kies ontwerp...

Eenheden

TaalPictogrammen


Temperatuur

Vochtigheid

Luchtdruk

Windkracht

Windvlaag

Neerslag

Zonnestraling

Sneeuw

Gevoelstemperatuur

Dauwpunt

UV

Zichtbaarheid

Wolkenbasis

Evapotranspiratie

Indoor temperature

Indoor humidity


Zon op

Zon onder

Maan op

Maan onder

Time

Menu

Vanaf

Tot

Volledig scherm

Exporteer als afbeelding

Settings

Homepage

Webcam

Tabel

Grafiek

Kaart

Stabiel

Stijgend

Dalend

Waarschuwing

Breedtegraad

Lengtegraad

Historie

Zonsverduistering

Maansverduisteringen

GPS

Elevation

Dag

Maand

Jaar

Hoge temperatuur

Lage temperatuur

Dag

Nacht

Lente

Zomer

Herfst

Winter